فهرست مطالب

نشریه مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات
سال سی و یکم شماره 4 (پیاپی 124، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نرگس عزیزیان، فریبرز خسروی*، سید علی اکبر فامیل روحانی، مصطفی عاصی صفحات 8-23
    هدف

    سنجش میزان انطباق نام های آوانویسی نام های فارسی در پایگاه مستندات کتابخانه ملی با استانداردهای ملی و بین المللی

    روش شناسی:

     داده ها از پایگاه مستندات کتابخانه ملی ایران با استفاده از سیاهه وارسی گردآوری و مولفه هایآن ها با استانداردها مطابقت داده شد.

    یافته ها: 

    در پایگاه های نام اشخاص، تنالگان ها و نام های جغرافیایی حروف "ص" و "ظ" بیشترین و حرف "ع" کمترین انطباق را با استانداردها دارند. انطباق با استانداردها در پایگاه های تنالگان و جغرافیا و در مورد مصوت های کوتاه نسبت به مصوت های بلند ببیشتر بود.

    نتیجه گیری:

     نبود شیوه نامه، اتکا به تجربه شخصی مستندسازان، اعتماد ایشان به آوانویسی مترجمان، نویسندگان، ناشران سبب بی انطباقی پایگاه ها با استانداردها است.

    کلیدواژگان: آوانویسی، نام های فارسی، پایگاه مستندات، استاندارد ملی، استاندارد بین المللی
  • کبری گوران اوریمی، میترا قیاسی*، صفیه طهماسبی لیمونی صفحات 24-42
    هدف

    شناسایی نقاط قوت و ضعف وب سایت های کتابخانه های دیجیتال ایران بر اساس شاخص های وب سبز.

    روش

    59 وب سایت کتابخانه دیجیتالی با بهره گیری از سیاهه وارسی محقق ساخته به روش وب سنجی ارزیابی شده است. روایی پرسشنامه بر اساس نظر متخصصان و پایایی آن با آزمون آلفای کرونباخ (861/ 0) تایید شد. ارزیابی با استفاده از 5 ابزار آنلاین، و تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون های دوجمله ای و کای اسکور) انجام شد.

    یافته ها:

     در مراحل ایجاد (005/0=P) وکاربری (030/0=P) بین وب سایت ها تفاوت معنی دار وجود داشت. در مرحله تجزیه وتحلیل به دلیل رعایت نشدن شاخص های برنامه ریزی در همه آنها آزمون ممکن نشد. بین وب سایت های مورد بررسی از نظر رعایت سه مرحله اصلی وب سبز تفاوت معنی دار (001/0=P) وجود دارد زیرا 1/44 % در سطح خوب و 39 % در سطح متوسط قرار داشتند.

    نتیجه گیری

    : وضعیت مراحل وب سبز در وب سایت های کتابخانه های دیجیتالی ایران خوب است. اما وضعیت رعایت شاخص های برنامه ریزی در مرحله تجزیه وتحلیل و رابط کاربر گرافیکی در مرحله کاربری دقت جدی مدیران و طراحان وب سایت ها را می طلبد. 

    کلیدواژگان: کتابخانه های دیجیتالی، وب سایت، وب سبز
  • هاله پاشایی، رسول زوارقی*، افشین حمدی پور، شهروز نعمتی صفحات 44-56
    هدف

    شناسایی تاثیرعوامل فرهنگی، آموزشی، و اجتماعی بر نگرش دانش آموزان مدارس استعدادهای درخشان به مطالعه و خواندن است.

    روش

    14 نفر از دختران دانش آموز دوره دوم مدارس استعدادهای درخشان شهر تبریز با نمونه گیری هدفمند در دسترس و گلوله برفی در این مطالعه شرکت کردند. داده ها با مصاحبه نیمه ساختار یافته گردآوری و تحلیل شد.

    یافته ها:

     از لحاظ فرهنگی همراهی پدر و مادر در خواندن کتاب موردعلاقه در کودکی سبب بالارفتن مهارت حل مسئله در اطلاع یابی و نگرش مثبت به مطالعه و خواندن در سنین بالاتر می شود. از لحاظ آموزشی مطالعه و خواندن در مدارس استعدادهای درخشان به طور عمده به کتاب های درسی، کمک آموزشی یا المپیادی محدود است. در مدارس استعدادهای درخشان اغلب به کتابخانه اهمیت داده نمی شود. اکثر دانش آموزان اعلام کردند که برای مشاوره به کتابدار مراجعه نمی کنند. از لحاظ تاثیر عوامل اجتماعی، یافته ها نشان داد اکثر دانش آموزان نگرش خود را در خصوص مطالعه و خواندن، در دوران مدرسه و از طریق دوستان یا معلم به دست می آورند.

    کلیدواژگان: مطالعه و خواندن، دانش آموزان استعداد درخشان، مدارس استعداد درخشان، عوامل فرهنگی، اجتماعی آموزشی
  • رحیم قاسمی، نرگس نشاط*، داریوش علیمحمدی، ابراهیم افشار زنجانی صفحات 58-72
    هدف

    سنجش میزان تعهد و عمل به الزام های قانونی واسپاری پیایندها براساس محل نشر، نوع موسسه و نوع نشریه در بازه زمانی دهساله (1387-1396).

    روش

    تمامی پیایندهای چاپی مجوز نشرگرفته از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که طی سال های 1387 تا 1396 و پیایندهای واسپاری شده و ثبت شده در بانک کتابشناسی کتابخانه ملی در برنامه رسا در همین سال ها مقایسه شده است.

    یافته ها:

     29530 عنوان پیایند در سامانه رسانه های کشور ثبت شده است. 10846 عنوان آنها در کتابشناسی کتابخانه ملی ایران موجود است. از پیایندهای دارای مجوز نشر از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نزدیک به 55 % و از عناوین مشترک دو سامانه نزدیک 54% به کتابخانه ملی ایران واسپاری نشده است.

    نتیجه گیری: 

    میزان پایبندی به مصوبات و قوانین واسپاری بین ناشران و نهادهای مسیول کمتر از 50 % است.

    کلیدواژگان: واسپاری قانونی، پیایندها، کتابخانه ملی ایران
  • سیده رقیه حجازی، غلامرضا حیدری*، احسان گرایی صفحات 74-93
    هدف

    . تبیین وضعیت های احتمالی نیروهای پیشران راهبردی، تدوین سناریوهای ممکن و انتخاب سناریوهای مطلوب برای آینده فهرست های کتابخانه ای ایران است.

    روش

    داده ها از نظرات متخصصان و تحلیل متوازن تاثیر متقابل و سناریوپردازی به دست آمد و از نرم افزار سناریوویزارد برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها:

     با استفاده از 4 نیروی پیشران راهبردی شامل «کمیت و کیفیت فهرست های کتابخانه ای در محیط مجازی»، « اصلاح و روزآمد سازی ابزارها و استانداردها»، «کتابخانه بدون دیوار»، و « تعامل متخصصان فهرست های کتابخانه ای با طراحان سیستم های کتابخانه ای»، 12 وضعیت مطلوب، ایستا، و بحرانی برای آینده فهرست های کتابخانه ای تعیین شد. در نهایت، 5 سناریو شامل وضعیت مطلوب، ایستا، روندهای نامطلوب، در آستانه بحران، و بحران با بالاترین سازگاری انتخاب و ویژگی های هر یک از آن ها بررسی شد. به دلیل تاثیرگذاری و تاثیرپذیری بالای 4 نیروی پیشران راهبردی بر یکدیگر، سناریوی وضعیت مطلوب و سناریوی وضعیت بحران با احتمال وقوع قوی شناسایی شد.

    نتیجه گیری: 

    کنار هم قرار گرفتن و تعامل نیروهای پیشران راهبردی، سناریوهای متنوعی را برای آینده فهرست های کتابخانه ای در ایران ترسیم می کند که وقوع هر یک پیامدهای مختلفی برای کتابخانه ها و جامعه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: فهرست های کتابخانه ای، برنامه ریزی سناریومبنا، تحلیل متوازن تاثیر متقابل، نیروهای پیشران راهبردی، سناریوویزارد
  • ملیحه درخوش، رحمت الله فتاحی*، شعله ارسطوپور صفحات 94-112
    هدف

    هستی شناسی ها ابزارهای پرکاربرد در سازماندهی دانش در بستر وب معنایی هستند. هستی شناسی ها برای موضوع های مختلف نیاز به گسترش دارند. مقاله حاضر گسترش هایی را معرفی و بررسی می کند که برای الگوی مرجع مفهومی سیداک ارایه شده است.

    روش

    کلیدواژه هایExtension  و CIDOC-CRM را در موتورهای جستجو و پایگاه های گوگل اسکالر، ساینس دایرکت، امرالد، ابسکو، و ریسرچ گیت جستجو کردیم و بیش از 50 مقاله یافتیم و چکیده های آنها را مرور کردیم. از میان آنها 21 مقاله را با الگوی مرجع مفهومی سیداک مرتبط یافتیم و مرور کردیم.

    یافته ها:

     رسما 14 گسترش برای الگوی مرجع مفهومی سیداک تابه حال ارایه شده است. هر گسترش به فراخور نیاز حوزه های موضوعی، به معرفی رده ها و ویژگی های آنها پرداخته است. برخی گسترش ها افزون بر الگوی سیداک، از گسترش های دیگر نیز استفاده کرده اند. بیشترین کاربرد را گسترش الگوی سی.آر.ام.اس.سی.آی. داشته است. بیشترین گسترش ها هم در موضوع باستان شناسی بوده است. از لحاظ روش شناسی، همه گسترش ها با روش هماهنگ سازی و مطابقت دادن مفاهیم حوزه های موضوعی با الگوی سیداک انجام شده است.

    نتیجه گیری: 

    نیاز به گسترش های موضوعی برای الگوی مرجع مفهومی سیداک همچنان وجود دارد و می تواند به غنی تر شدن مجموعه های داده ای در وب معنایی بیانجامد.

    کلیدواژگان: الگوی مرجع مفهومی سیداک، هستی شناسی، گسترش الگوهای هستی شناختی، باستان شناسی
  • ایوب نازی، غلامرضا حیدری*، رحمان شریف زاده صفحات 114-135
    هدف

    بازبینی و بازتعریف فرایند تعامل با اطلاعات با رویکرد جامع نگر.

    روش :

     داده های این پژوهش کیفی به روش مصاحبه نیمه ساختار یافته با 18 نفر گردآوری و تحلیل مضمون شد.

    یافته ها: 

    شبکه تشکیل دهنده تعاملات اطلاعاتی شامل 5 مضمون فراگیر است که از 23 مضمون سازمان دهنده استخراج کردیم. در این شبکه، با کمک مضمون تقارن، چهار مضمون دیگر شامل آغاز، جهت گیری، شبکه سازی و تثبیت تفسیر می شوند. تقارن به مفهوم نگاه نسبتا متوازن به جایگاه و اثرگذاری توام انسان و غیرانسان در تعامل اطلاعاتی است. تقارن مانع سیطره مطلق یکی از این دو بر تعامل اطلاعاتی می شود. در مدل متقارن تعاملات اطلاعاتی سه لایه بافتاری شامل بافت درونی-شناختی، بافت بیرونی-محیطی و بافت فناوری-ابزار، تاثیر تعیین کننده دارند.

    نتیجه گیری: 

    نگاه جدید به تعامل با اطلاعات آن را از محدوده تفسیر از منظر کاربر انسانی فراتر می برد و در کنار عوامل غیرانسانی می بیند. در این رویکرد عوامل غیرانسانی را در نقش زیرساخت و بافت فناوری-ابزار، همپای عوامل انسانی، بافت بیرونی و درونی دارای اثرات مشخص می داند.

    کلیدواژگان: تعامل اطلاعاتی، اطلاع یابی، مدل متقارن، عاملیت فناوری، انسان، غیر انسان
|
  • N. Azizian, Fariborz Khosravi *, S.A. Famil Rohani, S.M. Assi Pages 8-23
    Purpose

    This paper reports a research that has examined the extent that transliteration of Persian proper names at the National Library of Iran (NLI) complies with the national and international standards.

    Method

    Data was collected from NLI Authority database and compared with existing standards.

    Findings

    On the average, the letters "ص" and "ظ" show highest level of compliance with the standards, whereas the letter "ع" shows the least. The corporate body and geographic authority files were found to be more in compliance than the Personal names one. Also, short vowels were more in line with the standards than the long vowels.

    Conclusion

    Unavailability of a manual that helps transliteration is a shortcoming. As a result, catalogers have generally relied on their variant personal experience and/or trusted forms proposed by unauthorized sources such translators, authors, or publishers.

    Keywords: Transliteration, Persian names, consonant, vowel, Authority database, National, International Standards
  • K. Gooran Orimi, M. Ghiasi *, S. Tahmasebi Limooni Pages 24-42
    Purpose

    Determining strong and weak points of Iranian digital library websites based on the
    components of the green web.

    Methodology

     ‌‌All 59 active digital library websites in Iran‌‌‌ were surveyed using a checklist consisting of three phases. Validity of the checklist was confirmed by web design and information science experts. Its reliability was confirmed based on Cronbach's alpha test‌ (0.861‌) . Website evaluation was performed using 5 online tools. Data analysis was performed using descriptive and inferential statistics‌ (binomial and chi-square tests‌) .

    Findings

     There was a statically significant difference among websites in regard to the Create‌ (P = 0.005‌)‌‌ and User‌ (P = 0.030‌)‌‌ phases. In the Analysis phase, planning checking the sub-index was not possible. Overall, we found significant difference‌ (p = 0.001‌)‌‌ among websites in the three main phases of green web, so that 44.1% were at good level and 39.1% were at moderate levels.

    Conclusion

     The state of green web indexes in Iranian digital library websites is good. However, the processes of Planning in the Analysis phase and Graphical user interface in the User phase require further attention by webmasters and designers.

    Keywords: Digital libraries, Green Website, Green web
  • H. Pashaei, R. Zavaraqi *, A. Hamdipour, Sh. Nemati Pages 44-56
    Purpose

    The aim of the research was investigating the impact of cultural, educational and social factors on attitudes of Tabriz Talent Students Schools towards reading and studying.

    Method

    The population of the research was Tabriz Girly Talent students. The method of the research was qualitative and the sampling was done as purposeful, Convenience, and snowball. 14 students selected as sample and data gathered by semi-structured interview and analyzed and interpreted by Grounded Theory method.

    Conclusion

    Findings of the research showed that lived experience of students in their childhood such as accompanying of parents in reading the child’s favorite books, cause to raising in information problem solving and positive attitude towards reading and studying in older ages. Investigating educational factors showed that usually studying and book reading in talent student's schools is mainly based on text, educational help or Olympiad books. Other research findings also showed that in these schools the library is often overlooked and most students say they do not refer to the librarian for advice. Finally, findings of the search from social factors showed that most Students gain insight into book reading and studying during school and through friends or teachers.

    Keywords: reading, studying, Talent school’s students, studying in talent students, cultural, social, education factors
  • Rahim Ghasemi, Narges Neshat *, Dariush Alimohammadi, Ebrahim Afshar Zanjani Pages 58-72
    Purpose

    To assess the level of compliance with legal deposit requirements and follow-up procedures based on the place of publication, type of institution and type of publication in a period of ten years (2008-2017).

    Method

    All printed copies of the licenses issued by the Ministry of Culture and Islamic Guidance during the years 2008 - 2017 and the copies deposited and added to in Bibliographic Bank of the National Library of Iran are compared.

    Findings

    Out of 29,530 periodical titles registered in the so-called National Media System, 10846 are available in Bibliographic Bank of the National Library of Iran. Around 55% has not been deposited to the National Library of Iran.

    Keywords: legal deposit, Serials, National library of Iran
  • R. Hejazi, Gholamreza Heydari *, E. Geraei Pages 74-93
    Purpose

    To examine possible scenarios and propose the desired ones for the future of library catalogs in Irn

    Method

    Experts views are sought, cross-impact balance analysis (CIB) and scenario planning are applied to develop scenarios. Scenario Wizard software was used for analysis.

    Findings

    4 strategic driving forces including: 1) quantity and quality of library catalogs in the virtual environment, 2) modification and updating of tools and standards, 3) library without walls, and 4) Interaction between library cataloging professionals and library system designers were identified based on which 12 favorable, static, and critical conditions were considered. Finally, 5 scenarios including: 1) favorable situation, 2) static, 3) unfavorable trends, 4) on the verge of crisis, and 5) crisis were selected with the highest consistency, then the characteristics of each of them were examined. Due to the strong influence and effectiveness among the 4 strategic drivers, the favorable situation scenario and the crisis situation scenario were identified with a strong probability of occurrence.

    Conclusion

    The juxtaposition and interaction of strategic driving forces, outlines various scenarios for the future of library catalogs in Iran that the occurrence of each of them will have different consequences for libraries and society.
    Keywords: Library Catalogs, Scenario Planning, Cross-impact Balance Analysis, Strategic Driving Forces, Scenario Wizard.

    Keywords: Library catalogs, Scenario Planning, Cross-impact balance analysis, strategic driving forces, Scenario Wizard
  • Maliheh Dorkhosh, Rahmatullah Fattahi *, Shoele Arastoopoor Pages 94-112
    Purpose

    Ontologies are instrumental in organization of knowledge in the semantic web context. However, there is a need for extensions to match characteristics of different subject domains. This paper reports existing extensions proposed for CIDOC-CRM.

    Method

    The keywords Extension and CIDOC-CRM were searched in a variety of search engines and databases like Google Scholar, Science Direct, Emerald, Ebsco and ResearchGate. More than 50 papers were retrieved and abstracts were examined out of which we carefully reviewed full-texts of 21 for this paper.

    Findings

    Fourteen extensions have been formally proposed for CIDOC-CRM so far each to meet the needs of a subject domain. Some have used other extensions in addition to CIDOC-CRM. Most extensions have used CRMsci. Archaeology is suitable for extension. All existing extensions are developed by harmonizing concepts of subject domains with CIDOC-CRM.

    Conclusion

    Our review showed that subject extensions on the CIDOC-CRM are needed. Further extensions for other domains can enrich the datasets on semantic web.

    Keywords: CIDOC-CRM, ontology, Extension of Ontological Models, Archaeology
  • Ayoob Nazi, Gholamreza Heidari *, Rahman Shrifzada Pages 114-135
    Purpose

    This study was conducted with a holistic approach to reviewing and redefining the process of interaction with information.

    Method

    Data was collected by semi-structured interviews with 18 social and humanities researchers and analyzed by thematic analysis.

    Findings

    Thematic network of information interactions consists of 5 global themes. In this network, with symmetry as one of the global themes, we found four other themes, ie opening, orientation, networking, and consolidation. Symmetry results in a relatively balanced view on the influence of human and non-human in information interactions. It prevents human or non-human agents to exert absolute domination of the interaction. In the symmetric model of information interactions, three layers of contexts, including internal-cognitive context, external-environmental contexts, and technology-tool are decisive.

    Conclusion

    The new view of interacting with information goes beyond mere interpretation from the perspective of the human user and sees it alongside in human factors. As a result of such an approach, non-human factors in the role of infrastructure and technology context, along with human factors, external and internal context have clear and interpretable effects.

    Keywords: information interaction, Information seeking, symmetric model, technology agency, human, non-human